Lief voor Honden

Pups Lapinporokoira

In het voorjaar van 2021 hopen wij dat ons teefje Tsarmitunturi Moca Moira pups gaat krijgen. Moira is een Lapinporokoira of Laplandse Herder.

Een Lapinporokoira is een ras wat door de Sami bevolking o.a. gebruikt wordt voor het hoeden van rendierkuddes. De Sami bevolking woont in het hoge noorden van Finland, Zweden en Noorwegen.
De Lapinporokoira is een echte allrounder en werkt zeer zelfstandig. Nog steeds wordt hij gebruikt bij de rendieren maar ook ziet men hem steeds meer als huishond.

Maar let op! het is geen hond waar je twee keer per dag tien minuten mee kan gaan wandelen. Een Lapinporokoira wil werken, nadenken en uitgedaagd worden. Ze zijn erg leergierig en kunnen snel leren maar let op; ze hebben een oefening snel door en houden er niet van als die vele malen herhaald wordt.

Je kan goed merken dat dit ras nog dicht bij de natuur staat en daarom zult u bij dit ras veel natuurlijke gedragingen zien die bij andere rassen inmiddels verdwenen zijn. Daarom is het verstandig u van te voren goed in te lezen.

Het zijn ook echte clowns waar je vaak om kunt lachen, het zijn vrolijke enthousiaste dieren maar hebben duidelijk een eigen willetje.

Dit ras is goed op zijn plek bij mensen die sportief zijn en genoeg tijd en energie in de hond willen steken. Het is zeker aan te raden dit ras een taak of werk te geven, dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • Speur en detectie werk
  • Behendigheid
  • Flyball
  • Reddingshondenwerk
  • Doggydance
  • Gehoorzaamheid

Denkt u zicht te kunnen vinden in dit ras? Neem dan eens contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 06-23568835

copyright Lief voor honden 2019