Honden los, Nederland versus Verenigd Koninkrijk

Honden los, Nederland versus Verenigd Koninkrijk

Maandag 7 oktober 2019

Hoe zit het toch met al die regeltjes waar je hond wel of niet los mag lopen? Laten we wel wezen er zijn maar weinig gebieden in Nederland waar dit mag. In Drenthe mag het wel op veel plaatsen, in Overijssel bijna nergens. En als je hond dan toch losloopt en beheerders van natuurterreinen zien dit dan word je bijna als een crimineel behandeld. Ze komen met een grote auto het veld in, rijden alles kapot en spreken je op een uiterst onbeleefde toon aan. Als je uitlegt dat je hond zich netjes gedraagt en niet achter wild aanjaagt wuiven ze dat weg. En eerlijk gezegd ik begrijp dat wel. Helaas zijn in Nederland niet alle honden netjes opgevoed of is het baasje afgeleid door zijn mobiele telefoon. Hierdoor zijn de mensen die hun hond wel goed hebben opgevoed helaas de dupe geworden.

Hoe anders kan het zijn in het Verenigd Koninkrijk. Hier zijn honden overal meer dan welkom en moet je het bij wijze van spreken niet in je hoofd halen je hond aan de lijn te laten lopen.

Het is heel simpel, je hond dient zich te gedragen en zijn drollen mag je opruimen. Op drollen niet opruimen staan trouwens hoge boetes dus iedereen doet dit ook keurig. En weet je zo houden we het en schoon voor elkaar en is het mogelijk dat je hond los mag lopen. Overal zie je bakjes water staan, in winkels in restaurants en als je hond de supermarkt niet in mag is er een heuse hondenparkeerplaats waar je de hond rustig even kunt achterlaten.In natuurgebieden staan bordjes als er schapen of runderen in het gebied lopen. Hier mag zelfs je hond nog los als hij “well behaved” (ofwel zich weet te gedragen) is. Honden die dat niet zijn mogen aan de lijn en aan het eind van daar waar het vee losloopt staan bordjes dat de hond weer los mag. Mensen het is zo simpel en als we ons allemaal aan de regels hadden gehouden was het misschien hier ook wel zoals het in het Verenigd Koninkrijk nog steeds is.

Een les die we hier uit kunnen leren? Jazeker, we mogen met zijn allen meer ons best doen om ons te gedragen, beleefd zijn, begrip voor elkaar hebben en het allerbelangrijkste: Respect voor de natuur en alles wat daarin leeft!!!

Misschien dat natuurbeheerders dan weer wat soepeler omgaat met loslopende honden.

 

copyright Lief voor honden 2019