EHBO bij Honden

Hond bij dierenarts met gebroken pootje

Maandag 2 september 2019

EHBO voor honden

Soms kan het gebeuren dat een hond een klein ongelukje krijgt. Ren dan niet direct naar de dierenarts vaak kan je zelf ook veel voor je hond betekenen. 

IN ACUTE NOOD UITERAARD WEL NAAR EEN DIERENARTS!

Hier wat tips voor huis, tuin en buiten ongelukjes bij honden:

Blijf zelf altijd rustig en houd de omgeving veilig.

Zorg voor een goede EHBO doos, deze moet minstens verband, watten, ontsmetmiddel en een pincet bevatten.

Bij een niet al te diepe wond kan de wond uitgewassen worden met een ontsmetmiddel

Indien nodig kan je de wond verbinden 

Mocht de wond te diep, te groot zijn of niet stoppen met bloeden ga dan naar een dierenarts of bel de dierenambulance.

Als de hond een poot heeft gebroken probeer er een ondersteunend verband om aan te leggen en ga naar de dierenarts of bel de dierenambulance.

Is de hond oververhit? Koel hem rustig af en leg hem op een koude natte handdoek. Dek hem er niet mee af want dan kan de warmte niet weg. Laat de hond, zoveel als lukt, water drinken en geef hem rust. 
Bij een ernstige oververhitting altijd naar een dierenarts!

Probeer het uiteraard niet zover te laten komen en zorg dat de hond niet in de volle zon ligt, wandel niet op heet asfalt en laat de hond nooit in een auto achter!

In de winter als de hond door diepe sneeuw loopt gebeurt het wel eens dat er klontjes ijs ontstaan. Dit kan heel pijnlijk voor de hond zijn voetjes zijn. Om dit tegen te gaan kun je de voetjes voor de wandeling invetten met bijvoorbeeld vaseline of uierzalf.

Heeft de hond een teek? Haal deze er dan met een speciale tekenpincet uit. De kop moet altijd eruit maar mocht deze per ongeluk toch blijven zitten dan zweert deze er vanzelf uit. Verdoof of ontsmet nooit voordat u de teek eruit haalt. De teek kan dan gaan braken waardoor er bacteriĆ«n in de hond kunnen komen.Bij een splinter is het vaak eenvoudig deze er zelf uit te halen met een pincet net zoals we dat bij mensen doen. Bij een splinter in de mond van de hond altijd naar een dierenarts gaan. 

Wees altijd alert als je een hond behandelt, door de pijn of door de schrik kan de hond bijten. 

Nogmaals bij twijfel altijd een dierenarts of dierenambulance inschakelen!

copyright Lief voor honden 2019