Hond wel of niet enten?

Hond met enten

Maandag 26 augustus 2019

Hond wel of niet enten? Tegenwoordig is er nogal wat te doen rondom enten. Veel hondeneigenaren gaan braaf elk jaar, nadat het kaartje van de dierenarts in de bus is gevallen, naar de dierenarts en laten elke enting die de dierenarts nodig acht in hun hond prikken. Is dit echt nodig? Wat zijn er nog meer voor mogelijkheden?

Sinds wij bijna een hond zijn kwijtgeraakt door een combinatie enting met ziek zijn enten wij bijna niet meer. Vaak wordt gedacht dat het goed is omdat de hond niet ziek kan worden. Een hond die een enting krijgt die krijgt een klein beetje dode of onschadelijk gemaakte ziekteverwekker ingespoten waardoor het lichaam antilichamen gaat aanmaken zodat, mocht het dier in aanraking komen met de levende ziekteverwerker, het afweersysteem deze aan kan en het dier niet ziek wordt. 

Maar moet dit jaarlijks of twee jaarlijks gedaan worden? En wat als het dier nog genoeg antistoffen heeft? Om hierachter te komen kan er een beetje bloed afgenomen worden en word er gekeken naar hoeveel antistoffen er in het bloed zitten. Als blijkt dat er nog genoeg antistoffen in het bloed zitten kan het zomaar zijn dat de hond de aankomende drie tot zes jaar niet ge├źnt hoeft te worden. Er worden dan niet alleen een hoop kosten bespaard maar het gaat ook ten goede van de gezondheid van de hond. Want door entingen komen er helaas vaak ook bijwerkingen voor. 
Deze manier heet titteren en hondenpensions mogen deze accepteren als de uitslag van het onderzoek genoeg antistoffen aantoont. 

copyright Lief voor honden 2019