Reu wel of niet castreren?

Reu van de achterkant gezien

Maandag 19 augustus 2019

Reu wel of niet castreren?

Sinds kort nemen wij geen reuen meer in de opvang die niet gecastreerd zijn. Dit stuit soms op onbegrip en dat begrijp ik. Veel mensen hebben maar één hond en in huis gaat dat prima. Ook tijdens de wandeling gaat dit meestal wel goed op soms een klein akkefietje na.Als wij een niet gecastreerde reu in de opvang krijgen gaat het vaak mis. Van hele kleine tot hele grote gedragsproblemen. 

De meeste plassen alles onder, twee druppels hier, drie druppels daar. Dit is nog niet een heel groot probleem maar wel is het zo dat de urine van een niet gecastreerde reu erg indringend ruikt. Plus dat de niet gecastreerde reu vaak een pussige uitvloeing aan de penis heeft.

Ook vertonen veel niet gecastreerde reuen het zogenaamde ‘rijgedrag’ De reu dekt dan alles wat los en vast zit. Zelfs benen van mensen of tafelpoten. Dit is geen fijn gedrag! De hond is gefrustreerd omdat hij zijn ‘drift’ niet kwijt kan. Ik adviseer dan vaak de eigenaar van de hond om deze te castreren. Veel mensen vinden dit zielig voor de hond. Maar, naar mijn mening, wat is voor hond en baas prettiger? Een hond die last van zijn hormonen heeft en hier niks mee kan? Of een hond die wel gecastreerd is en hierdoor een stuk relaxter door het leven gaat?

Een gecastreerde reu is vaak veel aanhankelijker en makkelijke in de omgang met mensen maar ook met andere honden. Het geeft hem veel meer rust in zijn lichaam. Plus dat de kans groot is dat je bepaalde soorten kanker voorkomt.

 

copyright Lief voor honden 2019