Welke pup kies ik uit?

Border Collie popje

Maandag 5 augustus 2019

Welke pup kies ik uit? Het is zover, je weet welk ras of welke kruising  het gaat worden en je gaat op zoek naar een pup.


Maar hoe kies je de pup die goed bij je past?

Kies in elk geval nooit voor een pup in een dierenwinkel of voor een pup die alleen zonder zijn moeder zit.Zoek een goede fokker uit die is aangesloten bij of een rasvereniging of bij de raad van beheer. Maak kort na de geboorte van de pups een afspraak bij de fokker voor een eerste bezoek.

Niet alle fokkers willen dit en als het wel kan verwacht dan niet dat je de pups al kan oppakken en knuffelen want de pups hebben nog alle rust en hun moeder nodig. Maar het geeft wel een eerste indruk van het nest. Is de moeder vriendelijk naar de pups, hebben de pups en moeder een schone plek enz.

Kijk ook naar hoe de moeder is, is ze sterk of is ze juist zwak. Een zwakke teef heeft meestal ook zwakke pups.

Als het kan breng dan tijd door met de moeder van de pups voor de pups geboren zijn zodat je haar gedrag en gezondheid kan bekijken.

Bespreek met de fokker de gezondheid van het nest en vraag hoe de pups zijn.

Een goede en eerlijke fokker geeft alle informatie die je vraagt omtrent het nest. Hij of zei weet welke pups verlegen zijn, welke juist dominant zijn, welke werklust hebben en welke een rustige huishond zouden kunnen worden.

Vraag alles wat je wilt weten aan de fokker en bekijk en observeer de pups zelf ook goed.

Hoe gedragen pups zich?Observeer de pups goed, pak een stoel en ga rustig erbij zitten. Pups zouden naar je toe moeten komen, in je schoenen bijten, op je schoot willen klimmen of gewoon naar je zitten te kijken. Hierin kan je al zoveel karakter zien in zo’n klein freumeltje.

Hoe worden pups gesocialiseerd?

Het is ontzettend belangrijk dat pups goed worden gesocialiseerd! Dit is de verantwoording van de fokker. Pups moeten overal aan wennen en nergens bang voor zijn. Een niet goed gesocialiseerde pup kan later voor veel ellende en verdriet zorgen en zal niet de eerste hond zijn die uit huis geplaatst wordt.
Goed socialiseren betekend o.a dat pups mee de auto in gaan, naar de markt, naar het station, op school gaan kijken, met knalletjes bekend worden enz enz.

Het socialiseren houdt niet op nadat de pup bij u thuis is gekomen. Ook de nieuwe eigenaar gaat hier mee door want de nieuwe thuissituatie is weer heel anders dan bij de fokker.

Belangrijke tips bij thuiskomst van een pup.

Geef de pup zijn eigen veilige ruimte, dit kan een bench zijn of een mand. Dit is zijn ruimte en hier kan de pup rust vinden. Rust heeft een pup veel nodig in de eerste maanden van zijn leven. Gun hem die rust!Wandel korte eindjes, de pup is snel overprikkeld door alle nieuwe indrukken.

Zet de pup regelmatig even buiten om te plassen, na het slapen, na het eten en zeker na het drinken. Zo weet de pup al snel dat hij buiten zijn behoefte moet doen.
Beloon de hond uitbundig als hij buiten zijn behoefte doet!

copyright Lief voor honden 2019