De Wolf in Nederland

Witte Wolf Lief voor Honden

Dinsdag 23 juli 2019

De Wolf in Nederland. Er zijn veel voorstanders en veel tegenstanders als men het over de wolf heeft. Ik geef hier mijn eigen mening over de wolf die terug is in Nederland.

Ik ben voor de wolf, hij was hier eerder dan de mens hier was. De wolf kan weer evenwicht in de natuur brengen. Er is immers te veel wild in Nederland.  De wolf kan dit weer in een natuurlijk evenwicht herstellen. Maar ik ben ook van mening dat de wolf hier helaas te weinig ruimte heeft om zich in wat grotere aantallen te vestigen. De Veluwe is de enige plek waar hij een beetje ruimte heeft om te kunnen leven. Hier heeft zich inmiddels ook een paar gevestigd en er schijnen zelf jonge welpen te zijn. De wolf zal hier vanwege het ruimtegebrek nooit in grote roedels gaan leven. Het zullen solitaire of kleine groepen worden.Mensen zijn vaak bang voor de wolf. Dit is niet nodig, de wolf laat zich amper zien. Wij zijn in landen geweest waar veel wolven leven maar hebben er nog nooit eentje gezien (helaas). En ja dan liepen onze honden gewoon los mee en gebeurde er niks.

Wel zijn wij in een natuurpark geweest waar we de wolven mochten bezoeken. Op een mooie manier, dus niet de wolven knuffelen. Nee wij betraden hun leefgebied dus hielden ons aan hun regels. We liepen naar een bepaalde plek, mochten daar gaan zitten en toen begon het wachten. Het was nog maar de vraag of ze zouden komen. Wij hadden geluk, ze kwamen. Tot op een meter afstand liepen ze voorbij. Maar zodra je maar je pink bewoog namen ze al afstand. Een wolf is namelijk banger voor de mens dan wij voor de wolf zouden moeten zijn. 

Waarom die angst voor wolven? We kunnen zo mooi met ze samenleven zoals men vroeger ook deed. De verhalen van Roodkapje en de boze Wolf zijn fictie en niet op waarheid gebaseerd. 

Zelf hebben wij een aantal schapen. Veel schapenhouders zijn bang dat ze dieren verliezen door de wolf. Dat zou kunnen daar twijfel ik geen moment aan en dit is ook gebeurd. Maar dit gebeurde vroeger ook wel eens, en er is onlangs onderzoek geweest dat als de wolf zich eenmaal gevestigd heeft in een natuurgebied hij de schapen met rust laat omdat hij dan zijn natuurlijke gang kan gaan. Onlangs stond er een artikel in de krant dat afschieten van de wolf alleen maar averechts werkt! Dit artikel is hier te lezen.

Mensen denk na en laat de natuur op zijn beloop, hebben we niet al genoeg ingegrepen en genoeg kapot gemaakt?

copyright Lief voor honden 2019