Teken bij de Hond

Lief voor Honden, teek op blad

Maandag 8 juli 2019

Teken bij de hond! Helaas komen er steeds meer teken voor in Nederland. Deze zijn niet alleen heel vervelend maar kunnen ook nare ziekten overbrengen op de hond. Denk hierbij aan de ziekte van Lyme of Babesiosis. Lyme komt regelmatig voor in Nederland en Babesiosis komt nu nog veel voor in Zuid Europa maar is al wel een enkele keer in Nederland gezien.

De symptomen van Lyme zijn:Ernstige pijn aan de gewrichten wat zich uit in kreupelheid. De gewrichten zijn gezwollen en pijnlijk bij manipulatie. 

Behandeling bestaat uit een langdurige kuur van antibiotica en kan helpen. Helaas komen de klachten soms  (net als bij mensen) toch weer terug.

De Symptomen van Babesiosis zijn:

Beschadigingen van de rode bloedcellen, te zien aan bleke slijmvliezen in o.a mond.

Hoge koorts

Bloed in de urine

Sloomheid

Als babesiosis op tijd ontdekt word kan het nog genezen worden. Bij niet tijdig ontdekken is het sterftepercentage helaas hoog.

Het is daarom ook belangrijk de hond tegen teken te behandelen maar dit is niet makkelijk. 

Er zijn veel middelen in de handel die van alle beloven maar ook niet altijd voldoende werkzaam zijn. Welke band of druppel de hond ook krijgt het blijft altijd belangrijk om regelmatig (het liefst elke dag) de hond te controleren op teken. Hoe eerder de teek eraf is hoe beter het is en des te kleiner is de kans dat de teek een ziekte overbrengt!

Voel goed op de warme plekjes zoals de liezen, achter de oren, de oksels en vergeet ook hun voetzooltjes niet.Doe deze handelingen NIET!

Verdoof de teek nooit met alchol! De teek kan dan gaan braken en de maaginhoud komt dan in de huid van de hond.Verwijder de teek NIET met een normale pincet of met de vingers. Hierdoor kan de kop van de teek in de huid blijven zitten wat kan gaan ontsteken.

Hoe dan wel?Gebruik een speciale tekenpincet en pak de teek zo dicht mogelijk op de huid van de hond. Draai dan de pincet links of rechtsom tot de teek los komt. Controleer of de teek in zijn geheel verwijderd is! 


Zelf doe ik de teek dan in een papiertje en druk hem met de pincet dood. Let op er kan dan viezigheid uit de teek komen.

Gooi de teek door bijvoorbeeld gootsteen of toilet.

Na het verwijderen kan er een bult ontstaan op de plek waar de teek heeft gezeten, dit is niet erg en verdwijnt vanzelf. Mocht onverhoopt de kop van de teek toch blijven zitten? Geen paniek, deze zweert er vanzelf uit. Houd het wel even goed in de gaten gedurende een paar dagen.Mocht de hond ziektenverschijnselen gaan vertonen raadpleeg dan altijd een dierenarts en geef aan dat de hond een teek heeft gehad!

Natuurlijke tekenafweermiddelen zijn:

Lavendel olie

Geranium olie

Tea tree olie  (gebruik deze niet voor katten!)

Eucalyptus olie

Verdun deze olie altijd op een basis van alchol. Nooit puur gebruiken op de hond.

copyright Lief voor honden 2019