Eerste Blog Lief voor Honden

Lief voor Honden, duinen Monster Zuid Holland

Maandag 1 juli 2019

Honden en warm weer een aantal tips!

Welkom bij de eerste Blog van Lief voor Honden, deze week willen wij een aantal tips geven voor hond en baas als het warm weer is.

Net zoals wij mensen het warm hebben heeft een hond het ook warm bij hoge temperaturen. Het verschil met ons mensen en honden is het volgende:

Wij mensen kunnen goed door onze poriën transpireren en overtollige warmte op die manier afvoeren. Een hond kan dit niet en heeft hiervoor alleen zijn voetzooltjes en ze raken hun warmte iets kwijt door te hijgen. 

Een hond die oververhit raakt kan hierdoor overlijden. Net als dat ons mensen wordt aangeraden om niet noodzakelijke lichamelijke inspanningen te beperken geldt dit ook voor onze honden.           

 Laat de hond bij temperaturen boven de 15 graden niet naast de fiets  rennen.

 • Doe de lange wandeling bij voorkeur vroeg in de ochtend of later op de avond en laat de hond tussendoor even kort uit. Neem dan ook geen bal of ander speelgoed mee.
 • Let op waar u loopt met de hond, asfalt en zand maar ook straatstenen worden gloeiendheet. Hierdoor kan de hond zijn pootjes verbranden. Loop dus bij voorkeur over gras of bospad.
 • Zorg dat er altijd vers drinkwater staat, niet ijskoud maar op kamertemperatuur. 
 • Geef schaduwrijke plekjes aan de hond. Laat hem in huis op een koele plek liggen of creëer schaduw in de tuin door middel van bijvoorbeeld een parasol, een schaduwdoek of zonnescherm. Mocht de hond toch in de volle zon gaan liggen, laat hem daar dan niet te lang liggen.
 • De plekjes van de hond met weinig vacht kunnen verbranden. Denk aan de neus, de randjes van hun oren, de dijen en de buik. U kunt dit eventueel insmeren met een zonnebrandcrème voor honden.
 • Bij ons mensen zijn bepaalde risicogroepen die meer last van de warmte hebben. Dit geld ook voor honden, oudere honden, jonge honden/pups, honden met overgewicht en honden met een extreem dikke vacht. Deze honden hebben meer last van de warmte en verdienen extra aandacht.
 • Let op met zwemmen in openbaar water, door de warmte kan hier blauwalg of botulisme voorkomen waardoor de hond ernstig ziek kan worden. Dit geldt ook voor mensen. Beter is het om een hondenzwembadje in de tuin te plaatsen en het water met regelmaat verschonen. 
 •  
  • En het is uiteraard vanzelfsprekend dat de hond nooit in een stilstaande afgesloten auto achterblijft als het warmer is dan 15 graden.
 • Raakt de hond toch oververhit?
  Oververhitting is te herkennen aan de volgende symptomen:
  Sloomheid, extreem hijgen, warm aanvoelen, temperatuur boven de 39 graden, overmatig kwijlen en de hond kan braken. 
  Koel in zo’n geval de hond rustig af door natte handdoeken op zijn buik te leggen, wikkel in geen geval de hond helemaal in handdoeken want dan kan hij zijn warmte niet kwijt. Maak de hond nat, laat hem eventueel zwemmen of rustig liggen en neem altijd contact op met de dierenarts!!!

 

copyright Lief voor honden 2019